+30 2310 229443, +30 6945 901301
belowHeaderServices

Πλειστηριασμοί - Τρόποι προστασίας οφειλετών

Στη συνήθη περίπτωση οφειλής από τραπεζική ή άλλη σύμβαση, η πρακτική που ακολουθείται μετά την τηλεφωνική ή δια αλληλογραφίας όχληση είναι η επίδοση σχετικού εξωδίκου εγγράφου.

Η εξώδικος αυτή δήλωση αποτελεί μια προειδοποίηση προς τον οφειλέτη ότι αν δεν συμμορφωθεί και δεν υπάρξει συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, ο δανειστής θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, δηλαδή την έκδοση δικαστικής απόφασης μέσω της οποίας μπορεί να επισπευσθεί η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός του ακινήτου ή ο τραπεζικός λογαριασμός του οφειλέτη, μέσω έκδοσης της διαταγής πληρωμής.

Ο οφειλέτης μπορεί εντός 15 εργασίμων ημερών από την επίδοση της διαταγής πληρωμής να ασκήσει ανακοπή κατά αυτής με σκοπό να την ακυρώσει. Έως την εκδίκαση της, η περιουσία του οφειλέτη δεν προστατεύεται. Προς τούτο απαιτείται η άσκηση αίτησης αναστολής εκτέλεσης της διαταγής πληρωμής, η οποία προϋποθέτει την νόμιμη και εμπρόθεσμη άσκηση ανακοπής και την ύπαρξη κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο πρόσωπο του οφειλέτη από την εκτέλεσή της. Η άμεση προστασία προϋποθέτει αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που θα αναστέλλει προσωρινά, μέχρι την συζήτηση της αίτησης αναστολής ή μέχρι την έκδοση απόφασης επ’ αυτής, την εις βάρος του εκτέλεση. Αν απορριφθεί τελεσίδικα η ανακοπή, η τράπεζα δύναται πλέον να επιδώσει κατασχετήρια έκθεση με ηλεκτρονικό ορισμό του πλειστηριασμού, εναντίον της οποίας ο οφειλέτης έχει προθεσμία 45 ημερολογιακές ημέρες για άσκηση ανακοπής.

Σε περίπτωση που δεν ασκηθεί ανακοπή ή αν αυτή απορριφθεί, πριν την διαδικασία του πλειστηριασμού, ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να προσβάλει εκ νέου με ανακοπές και αναστολές την τιμή του ακινήτου, το πρόγραμμα του πλειστηριασμού κ.λ.π. Ωστόσο, οι προβλεπόμενες προθεσμίες είναι πολύ σύντομες και αφορούν μόνο τυπικά ζητήματα με ενδεχόμενο όφελος, αν ευδοκιμήσει η ανακοπή, την καθυστέρηση της διαδικασίας και όχι την απαλλαγή της κατοικίας του οφειλέτη από τον πλειστηριασμό.

Στα πλαίσια της άμυνας δεν πρέπει να λησμονείται ότι προκειμένου να διατηρηθεί η κυριότητα του ακινήτου του οφειλέτη μπορεί να επιλεγεί απ’ αυτόν και η συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς (εξωδικαστικά ή με τραπεζική διαμεσολάβηση) προκειμένω να αποφευχθούν περαιτέρω περιπέτειες.

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη Δωδεκανήσου 10Α
2310 229 443 - 2310 545 625
6945 901 301
Κρήτη - Ηράκλειο
Πλατεία Κορνάρου Βιτσέντζου 27
6945 901 301